Драматургічне мистецтво Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) у метапоетичному дискурсі - Поліщук, К. (Слово і Час, 2015)
У літературознавстві поняття метапоетики набуває дедалі більшої популярності. Мета статті – виявити в метапоетиці І. Тобілевича погляди на драматургічне й театральне мистецтво, а також на власну творчість, художні прийоми та їх функції. Об’єкт дослідження – метапоетичний дискурс автора. Головні джерела цієї індивідуальної метапоетики – мемуари Софії Тобілевич; статті драматурга “Наталка Полтавка”, “Записка до з’їзду сценічних діячів”; епістолярна спадщина, зокрема лист до М. Старицького стосовно п’єси “Хто винен?”. У листі до М. Старицького драматург інтерпретує основну ідею – головну установку – п’єси, а також демонструє засоби творення характерів головних героїв. Отримані результати важливі для розуміння драматургічних прийомів І. Тобілевича й можуть бути використані при вивченні поетики його доробку.