"Як москаля у шори убрать": фольклорні сюжети XVII - XXI ст. про козацьку "трикстеріаду" - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2015)
У статті простежено динаміку функціонування окремих сюжетів в усній традиції Півдня України від першої їх фіксації (І половина XVII ст.) аж до нашого часу. Для аналізу вибрані найбільш популярні сюжети легенд і переказів про кмітливість і хитрість козаків. Методом порівняльного текстологічного аналізу різночасових записів автор розкриває такі явища, як трансляція фольклору і трансмісія фольклору, міжжанрова дифузія, а також спостерігає процес фольклоризації окремих літературних текстів.