Тарас Шевченко і Києво-Могилянська академія (До 400-ліття заснування "Могилянки") - Яременко, В. (Слово і Час, 2015)
У статті на джерельній основі простежуються й узагальнюються різні аспекти дотичності Тараса Шевченка до теми Києво-Могилянської академії та Київської духовної академії як її продовження: імовірне перебування на території, знайомство і спілкування з випускниками та викладачами, відбиття у творчості. Робляться висновки стосовно оціночного сприйняття Шевченком цього вищого навчального закладу.