Розгляд згадувань і реєстрацій тинівки сибірської (Prunella montanella (Pallas, 1776) в Україні - Фесенко, Г.В.; Пекло, О.М.; Полуда, А.М.; Шибанов, С.Ю. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2017)
На території України перша незаперечна реєстрація сибірської тинівки (Prunella montanella (Pallas, 1776) відбулася в 1985 р, коли під Києвом відловили самку цього виду. До 2000 року включно було зареєстровано ще один птах поблизу Донецька і два одночасно були виловлені в Харкові. кілька нових реєстрацій цього виду відбулися в минулому році. Одна особина була виловлена 3.11.2016 на болоті Видра в околицях с. Косачівка Козелецького району Чернігівської області. Іншу птицю відловили 24.11.2016 на тому ж болоті. Ще одну тинівку зловили 22.12.2016 на боліті біля с. Погреби Броварського району Київської області. Також одинична особина була виловлена 28.11.2016 в с. Розумівка поблизу Запоріжжя. Всі птахи трималися серед заростей очерету, верби і вільшаника. Виходячи з відомостей про масовий заліт сибірських тинівок в 2016 р. в країни північної частини Європи і висловлювання К.-Я. Теммінка, зробленого в 1835 р, про перебування даного виду в Криму, Угорщині та Італії, висунуто припущення, що сказане могло стосуватися передньоазіатського виду Prunella ocularis (Radde, 1884) або виду Prunella atrogularis (Brandt, 1844), який є за льотним в західній частині Європи.