Іронічна відстороненість від імперських цінностей як невротична реакція на колоніальний статус нації в романі Володимира Діброви "Бурдик" - Даниленко, В. (Слово і Час, 2015)
У статті аналізується проблема зайвої людини в романі Володимира Діброви “Бурдик”. Розкриваються еволюція несприйняття ідеалів радянської дійсності у свідомості героїв роману; механізми тотального контролю за мисленням людей, виявлення та переслідування інакомислячих у Радянському Союзі. З позицій постколоніальної критики досліджується рівень переосмислення радянських ідеалів населенням і якість національно свідомої еліти в Українській РСР у 1970–1990-ті роки.