Опис Любеча 1606 р. - Пилипенко, В.; Бондар, О. (Сiверянський лiтопис, 2018)
Стаття присвячена замку в Любечі – важливому оборонному пункту на Дніпрі, що дозволяв контролювати підступ до Києва та Чернігова. Його опис здійснено на підставі ревізії польського дворянина Станіслава Мишка. Він склав інвентар замку та міста Любеча 1606 року. Поєднання археологічних та писемних джерел дозволяє досить точно описати фортефікації оборонного пункту. У статті вперше друкується повний опис замку Любеча.