Роль фосфоліпідів зябер риб у формуванні токсикорезистентності до дії йонів кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2016)
Досліджено зміни вмісту ліпідів у зябрах коропа та щуки за дії 0,5 та 2 рибогосподарських ГДК йонів кадмію. Встановлено, що за дії токсиканту спостерігаються зміни загального вмісту ліпідів, окремих фракцій фосфоліпідів та їх співвідношення. На підставі одержаних даних спрогнозовано розвиток адаптації фосфоліпідного профілю клітин зябер риб до дії токсиканту.