Метод оцінки потенційної чисельності і біомаси риб-бентофагів континентальних водойм за станом макрозообентосу - Заморов, В.В.; Леончик, Є.Ю.; Заморова, М.П.; Джуртубаєв, М.М. (Гидробиологический журнал, 2016)
Метод полягає у вивченні кормової бази водойми та живлення риб і аналізі їх розмірно-вікового складу. Спочатку обчислюється сумарна продукція всього кормового макрозообентосу за вегетаційний період на одному гектарі водойми, за рахунок якої риба здійснює енергетичний, пластичний та генеративний обміни. На цьому етапі враховуються кількісні показники, калорійність, темп відтворення кормових організмів, що знаходяться у водоймі, і допустимий ступінь утилізації органічної речовини. Окремо для кожної вікової групи усіх видів риб (з урахуванням статі) розраховується кількість енергії, необхідна для здійснення життєвих функцій і оптимального росту. Такий метод відрізняється тим, що враховує особливості біології досліджуваних видів риб, а тому забезпечує більш високу точність оцінки порівняно з методами, які застосовуються у рибництві і базуються лише на розрахунку загального значення кормового коефіцієнту. Запропонований метод дає можливість розрахувати потенційну чисельність і біомасу окремих видів риб у водоймі.