Середовище конструювання алгоритмічних знань та інструментарій синтезу програм - Яценко, О.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Статтю присвячено огляду результатів, отриманих у рамках подальшого розвитку середовища конструювання алгоритмічних знань мультиобробки та інтегрованого інструментарію проектування і синтезу послідовних та паралельних об’єктно-орієнтованих програм. Інструментальні засоби грунтуються на апараті алгебри алгоритміки (стратегіях обробки, метаправилах конструювання схем). Розроблено низку паралельних алгоритмів сортування та пошуку, що входять до запропонованого середовища інструментарію для проектування та генерації програм символьної мультиобробки. Розглянуто перспективи застосування засобів Grid-обчислень для реалізації паралельних алгоритмів та програм.