Вплив сонячної радіації і температури води на розвиток фітопланктону Канівського водосховища - Задорожна, Г.М.; Щербак, В.І. (Гидробиологический журнал, 2016)
На основі моніторингових досліджень у верхній частині Канівського водосховища встановлено прямий кореляційний зв язок кількості видів, чисельності та біомаси фітопланктону із сумарною сонячною радіацією (Q) і температурою води (t). Показано, що у періоди, які характеризувалися максимальними значеннями Q і t, видове багатство фітопланктону зменшувалось, тоді як чисельність і біомаса, навпаки, збільшувались. Встановлено абсолютні значення сумарної сонячної радіації та температури води, за яких провідні таксономічні відділи дніпровського фітопланктону досягають максимальних кількісних показників розвитку.