Продуктивність вищих водних рослин р.Ворскли в умовах урбанізації ландшафту - Клепець, О.В. (Гидробиологический журнал, 2016)
Важливим природно-історичним чинником розвитку багатьох міст виступають річки, однак їх екосистеми сьогодні тією або іншою мірою деградують під посиленим тиском широкого спектру впливів, зумовлених урбанізацією. Опір екосистеми проявляється у вигляді протидії тенденцій впорядкування і хаотизації, закрема через певне співвідношення взаємопротилежних процесів продукції та деструкції органічної речовини [3]. Найбільш очевидною при цьому є реакція автотрофного компоненту, що завдяки здатності до фотосинтезу визначає масштаб матеріально-енергетичних потоків в екосистемі та її функціональну рівновагу [1]. У більшості рівнинних річкових екосистем помітна продукційна роль належить вищим водним рослинам і макроскопічним водоростям, тому вивчення їх продукційних показників може стати основою визначення напрямку і глибини антропогенно ї трансформації річок в умовах урболандшафту.