Вибірковість мінеральних субстратів личинками Chironomus riparius - Романенко, В.Д.; Гончарова, М.Т.; Коновець, І.М.; Кіпніс, Л.С. (Гидробиологический журнал, 2017)
Показано, що оптимальними для росту і розвитку личинок комарів-дзвінців Chironomus riparius є мулистий і дрібнопіщаний субстрати. Личинки здатні до вибору субстратів, віддаючи перевагу дрібнодисперсним і уникаючи крупнодисперсних, починаючи з середньопіщаної фракції. Вибір личинками субстрату обумовлений переважно не розміром його часток, а харчовими умовами.