Пластичність репродуктивної системи самок окуневих видів риб за фізіолого-біохімічними показниками - Причепа, М.В.; Потрохов, О.С.; Зіньковський, О.Г. (Гидробиологический журнал, 2017)
Досліджено репродуктивні властивості та фізіолого-біохімічний стан окуневих видів риб із водойм різного типу. Встановлено, що найвищими показниками абсолютної плодючості відзначаються популяції окуня та судака з Каховського водосховища, яке характеризується найбільшим антропогенним навантаженням на екосистему. У окуня, йоржа та судака з водойм, де більш сприятливі екологічні умови (р. Тетерів, Київське водосховище), спостерігався вищий вміст загального білка, ліпідів та глікогену в ікрі порівняно з рибами, що були виловлені в акваторії Каховського водосховища. У роботі показана залежність між вмістом енергоємних речовин у гонадах та абсолютною плодючістю трьох видів риб із родини окуневих. Досліджені показники можна використовувати для біотестування екологічного стану водойм та прогнозування ефективності нересту окуневих риб.