Біологічна активність ліпополісахаридів грамнегативних бактерій - Здоровенко, Э.Л.; Позур, В.К.; Кучеренко, Н.Е. (Биополимеры и клетка, 2000)
Ліпополісахариди (ЛПС, ендотоксини) – основний компонент клітинної стінки грамнегативних бактерій. В амфіпатичній макромолекулі ЛПС розрізняють ліпід А, коровий олігосахарид і О-специфічний ланцюг. Ендотоксини є біологічно активними молекулами. Вони можуть активувати синтез макрофагами запальних (фактор некрозу пухлин, інтерлейкіни (IL-1, IL-6, IL-8)) та протизапальних (IL-10) цитокінів, оксиду азоту, реакцію зв'язування комплементу, синтез антитіл, проявляти протипухлинну активність тощо. Окрім того, ЛПС мають і терапевтичне значення. Так, ЛПС (або окремі структурні компоненти їхніх макромолекул) здатні спричиню вати протективний ефект в разі септичного шоку. Є відомості стосовно успішного використання їх для лікування раку в людей.