Використання системи Escherichia coli– бактеріофаг λ для вивчення антимутагенної дії рослинних екстрактів - Дворник, А.С.; Перерва, Т.П.; Мойса, Л.М.; Кунах, В.А. (Биополимеры и клетка, 2000)
У системі Е. coli–бактеріофаг λ вивчали антимутагенну дію аптечного препарату Rhodiola rosea L. та екстрактів, одержаних з біомаси культивованих клітин Polyscias filicifolia, Rn. rosea та її натурального кореня. Екстракт із біомаси культивованих клітин вірогідно зменшував відсоток індукованих мутантів, вплив решти препаратів не є достовірним. Виявлено синхронні коливання загального титру та титру індукованих мутантів фага. Обгрунтовується дієздатність даної системи в умовах in vivo та доцільність її використання в умовах in vitro при вивченні антимутагенної дії речовин.