Інтерпретація предикатних запитів на основі премоноїдної дедукції в семантичній стратегії і системі обмежень - Шекета, В.І.; Бестильний, М.Я.; Храбатин, Р.І. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Показано спосіб побудови процедур одержання ланцюга премоноїдних інтерпретацій модифікаційних предикатних запитів із пре- моноїдною ко-границею, яка може бути розширена до рівня моделі модифікаційних предикатних запитів у заданій категорійній стратегії та системі обмежень. Введено транзитивну систему для премоноїдних дедукцій модифікаційних предикатних запитів, як розширення базової транзитивної систе для категорійної дедукції через введення премоноїдних уніфікаторів. Введені реіндексуючі функтори виконують відображення дедукції і зберігають введені премоноїдні структури, що дозволяє виконати оголошення скінченної премоноїдної інтерпретації, яка є основою для побудови премоноїдної моделі модифікаційних предикатних запитів. Вико- нано побудову премоноїдної індексованої категорії із підкатегорією простих премоноїдних дедукцій із фіксованими доменами і кодомена.