Молекулярна мімікрія та її можлива роль у виникненні хибних результатів тестування на анти-HCV - Беньковська, Л.К.; Іванська, Н.В.; Сергеєва, Т.А. (Вiopolymers and Cell, 2013)
Головним чинником хибно-позитивних результатів виявлення анти-HCV є неспецифічне зв’язування імуноглобулінів сироватки крові з компонентами імуносорбенту тест-систем ІФА, що спостерігається за різної патології. При вивченні питань діагностики, профілактики, лікування інфекційних хвороб враховують вплив антигенної гетерогенності та молекулярної мімікрії. За гепатиту С зазначений феномен більше висвітлений з точки зору патогенезу автоімунних позапечінкових уражень. При цьому не виключають впливу антигенної мімікрії на специфічність серологічних досліджень при виявленні анти-HCV. Мета. Визначення частоти хибно-позитивних реакцій тестування на анти-HCV в осіб з хронічною соматичною патологією та оцінка ролі антигенної мімікрії у їхньому виникненні. Методи. Сумарні анти- HCV, антитіла до окремих білків вірусу, взаємодію хибно-позитивних сироваток зі сполуками мікробного походження (мімікринами) визначали методом ІФА. Мімікрини виділяли з культурального середовища після вирощування Staphylococcus aureus, Micobacterium tuberculosis та Candida albicans. Результати. При виявленні анти-HCV в осіб з хронічною патологією реєстрували значну кількість хибно-позитивних результатів, найчастіше – у хворих на цукровий діабет; серед здорових осіб – у вагітних. Більшість хибно-позитивних сироваток взаємодіяли з мімікринами. Висновки. Антигенні перехрести між мімікринами та антитілами у складі хибно-позитивних сироваток необхідно враховувати при трактуванні результатів специфічної діагностики в осіб за різних патологічних станів.