Історичні форми релігійного лідерства на основ іудейських традицій - Москаленко, Л. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2009)
У статті досліджується інститут релігійного лідерства на основі іудейських традицій і його історичні форми: першосвященство, пророчество, мудречество і рабинат. Автор вивчає релігійний акцент діяльності кожної із форм лідерства, їх функціонування і основні механізми впливу на адептів.