Наслідки РНК-інтерференції генів убіквітину та протеасомної субодиниці β7 у культивованих кардіоміоцитах - Кириченко, В.О.; Нагібін, В.С.; Тумановська, Л.В.; Рибальченко, В.К.; Досенко, В.Є.; Мойбенко, О.О. (Вiopolymers and Cell, 2010)
Зважаючи на значну роль убіквітин-залежного протеасомного протеолізу (УПП) у регуляції кількості білків, що контролюють запрограмовану клітинну смерть (апоптоз та аутофагію), метою роботи було дослідження здатності кардіоміоцитів до виживання при специфічному приглушенні генів убіквітину (UBB) та ключової для збірки протеасоми субодиниці 7 (PSMB7). Методи. Застосовано методи РНК-інтерференції (для приглушення генів UBB і PSMB7), флуоресцентної мікроскопії та полімеразної ланцюговї реакції у реальному часі. Результати. Показано, що приглушення генів UBB і PSMB7 знижує їхню експресію в 2,4 (р < 0,05) та 1,6 разу (р > 0,05) відповідно, при цьому зростає кількість некротичних клітин без зміни рівня апоптичних. Кількість клітин з ознаками аутофагії значно збільшується за рахунок порушення УПП і накопичення великої кількості внутрішньоклітинних білків, які деградують внаслідок лізису. Висновки. Отримані дані свідчать про те, що приглушення генів UBB і PSMB7 індукує загибель кардіоміоцитів через некроз та аутофагію, не впливаючи на кількість апоптичних клітин.