Генетична активність важких металів в еукаріотичних клітинах - Мацевич, Л.Л.; Лукаш, Л.Л. (Біополімери і клітина, 2001)
В огляді розглянуто різні аспекти пошкоджуючої дії деяких важких металів (нікель, хром (III), неорганічна ртуть та свинець). Особливу увагу приділено питанням, пов'язаним з мутагенною активністю зазначених металів (мутагенність їхніх іонів у різних тест-системах, механізми пошкодження генетичного матеріалу, механізми захисту клітини від мутагенного впливу важких металів), проте коротко також проаналізовано їхню токсичну дію, біохімічну активність, екологічні аспекти.