Отримання міжтрибних соматичних гібридів дигеномного (Orychophragmus violaceus + Arabidopsis thaliana) і тетрагеномного (O. violaceus + Brassica juncea + A. thaliana) походження та їхнє використання для вивчення поведінки гетерологічної системи транспозонів Spml/dSpm - Овчаренко, О.О.; Комарницький, І.К.; Череп, М.М.; Рудас, В.А.; Кучук, М.В. (Біополімери і клітина, 2005)
У результаті соматичної гібридизації отримано міжтрибні гібриди в комбінаціях O. violaceus (L.) О. Е. Schulz. + A. thaliana L. і О. violaceus (L.) О. Е. Schulz. + гібрид (В. juncea (L.) Czern. & Coss + + A. thaliana L.). Гібридну природу одержаних рослин доведено за допомогою аналізу ізоферментів та ПЛР-ПДРФ. Арабідопсис був трансформований вектором, який містив гетерологічну систему транспозонів Spm/dSpm, гени nptll, bar, gus, що дало змогу дослідити поведінку трансгенних ознак у гібридах ди- та тетрагеномного походження. Гібридні рослини були подібними до одного з батьківських видів (О. violaceus + A. thaliana) або мали проміжну морфологію (О. violaceus + гібрид (В. juncea + A. thaliana)). Усі отримані рослини виявилися стійкими до канаміцин-сульфату і фосфінотрицину завдяки перенесеним від А. thaliana трансгенам. Активність β-глюкуронідази виявлено в гібриді О. violaceus + A. thaliana і не знайдено в рослинах О. violaceus + гібрид (В. juncea + A. thaliana). ПЛР-методом показано збереження усіх трансгенів у гібридах.