Зміни концентрації гліального фібрилярного кислого білка у медіальному таламусі при формуванні умовної реакції активного уникнення - Дроздов, О.Л.; Чорна, В.І. (Біополімери і клітина, 2005)
Досліджено зміни концентрації маркера проміжних філаментів цитоскелета астрогліальних клітин — гліального фібрилярного кислого білка (ГФКБ) — у медіальному таламусі головного мозку щурів при виробленні умовної реакції активного уникнення (УРАУ). Кількісну оцінку вмісту ГФКБ у цитоскелетних фракціях тканини медіальної частини таламуса здійснювали методом твердофазного імуноферментного аналізу через 2 год та 1, З, 7, 14, 21 і 30 діб після початку вироблення УРАУ. Вірогідне підвищення концентрації філаментноі форми ГФКБ через 2 год та на першу добу після початку навчання з наступним зниженням даного показника до контрольного рівня на 30-ту добу свідчить про участь ГФКБ у процесах формування пам'ятного сліду у медіальному таламусі головного мозку щурів на ранніх етапах вироблення умовно-рефлекторної пам'яті.