Афінна хроматографія глікобіополімерів чутливих і надчутливих рослин тютюну, уражених вірусом тютюнової мозаїки - Коваленко, О.Г.; Кириченко, А.М.; Телегєєва, Т.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Методом афінної хроматографії в рослинах надчутливого сорту тютюну Імунний 580, уражених вірусом тютюнової мозаїки (ВТМ), через 1 добу після інокуляції виявлено позаклітинні вуглеводвмісний біополімери, відсутні у здорових рослинах. Подібні біополімери не виявляються в тканинах інфікованого ВТМ чутливого мутанта цього сорту. Оскільки ці біополімери в процесі афінної хроматографії здатні специфічно зв'язуватися з конканаваліном А, але не з аглютиніном зародків пшениці, в їхньому складі вуглеводними компонентами можуть слугувати маноза та/або глюкоза. Обговорюється можлива функціональна роль виявлених біополімерів в ініціації у рослин вірусіндукованої надчутливої реакції.