Дослідження структурно-функціональних властивостей імуногенного фрагмента Кі-67 антигену та отримання до нього полі- і моноклональних антитіл - Тихонкова, І.О.; Лізогубов, В.В.; Хожаєнко, Ю.В.; Довгопола, О.О.; Коровін, С.І.; Овчаренко, Г.В.; Усенко, В.С.; Роднін, М.В.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2005)
Дослідження особливостей функціонування асоційованих з пухлиною антигенів дає змогу розширити уявлення щодо молекулярних механізмів онкогенезу. Раніше нами ідентифіковано ядерний білок Kі-67 як один із автоантигенів меланоми людини, а кДНК імуногенного фрагмента Kі-67 антигену клоновано в рЕТ23d вектор та експресовано у клітинах бактерій. В представленій роботі рекомбінантний пептид Kі-67, очищений з лізатів клітин бактерій, використано як антиген для отримання полі- і моноклональних антитіл Одержані антитіла застосовано для визначення локалізації Kі-67 антигену в клітинах аденокарциноми молочної залози. Методом імунодот-блот-аналізу встановлено, що одержаному рекомбінантному фрагменту Kі-67 антигену розміром 18 кДа притаманні ДНК-зв'язувальні властивості.