Взаємодія метил- та глікозилпохідних піримідинових нуклеотидних основ з карбоксильною групою амінокислот - Желтовський, М.В.; Самійленко, С.П.; Коломієць, І.М.; Кондратюк, І.В.; Степанюгін, А.В. (Биополимеры и клетка, 1994)
За допомогою УФ, 14 спектроскопії та ПМР вивчено взаємодію в ДМСО низки метилта глікозилпохідних піримідинових основ з карбоксильною групою амінокислот як модель можливих точкових контактів в реальних нуклеопротеїдних комплексах. Встановлено, що подібно до незаміщеної основи з нейтральною карбоксильною грипою утворюють комплекси 1-метилцитозин, 5-метилцитозин, 1,5-діметилцитозин, цитидин, дезоксицитидин, 5-метилдезоксицитидин, а 3-метилцитозин та ізоцитозин взаємодіють з депротонованою карбоксильною групою (карбоксилат-іоном). Як і незаміщені тимін та урацил, 1-метилтимін, 1-метилурацил, 3-метилурацил, тимідин, уридин, 5 - метилу ридин, дезоксиуридин взаємодіють лише з карбоксилат-іоном. Аналіз отриманих результатів та даних попередніх робіт вказує на здатність карбоксильної групи амінокислот від різняти цитозин від тиміну та урацилу, що стосується також їх нуклеозидів та ряду похідних.