Конструювання і дослідження модельної ДНК-вакцини - Похоленко, Я.О.; Титок, Т.Г.; Сухорада, О.М.; Рубан, Т.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Розробка ДНК-вакцин є одним з найперспективніишх напрямків у сучасній вакцинології. Проте, незважаючи на швидкі темпи розвитку цього напрямку в прикладному аспекті, недостатньо вивченим залишається широке коло питань щодо базових механізмів індукції імунної відповіді при застосуванні зазначеного методу імунізації. З огляду на це створено модельну ДНК-вакцину, де як ген модельного антигену використано ген β-галактозидази Е. coli. У результаті експериментів показано, що створена модельна рекомбінантна плазміда pBG-TR/02 здатна індукувати про дукцію специфічних до β-галактозидази Е. coli антитіл у мишей залежно від місця її введення, тобто може бути використана як модельна ДНК-вакцина у подальших дослідженнях.