Моделювання вимог до якості програмних систем оброблення даних - Коваль, Г.І.; Мороз, Г.Б. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Розроблено трирівневу модель якості програмних систем (ПС) на базі характеристики якості – завершеність (зрілість), яка забезпечує взаємозв'язок метрик внутрішньої, зовнішньої і експлуатаційної якості, а саме: кількість (щільність) дефектів, ймовірність безвідмовної роботи і задоволеність надійною роботою ПС. Подано модель вимог до завершеності окремих компонентів системи, яка дозволяє апріорі визначити оптимальний рівень завершеності кожного модуля шляхом максимізації функції корисності (як міри експлуатаційної якості ПС), уникаючи отримання математичного формулювання надійності функцій ПС.