Конструювання штамів Streptomyces peucetius subsp. caesius atcc 27952-Конструювання штамів Streptomyces peucetius subsp. caesius atcc 27952-2 з підвищеною здатністю перетворювати даунорубіцин в доксорубіцин 2 з підвищеною здатністю перетворювати даунорубіцин в доксорубіцин - Дубицька, Л.П.; Федоренко, В.О. (Біополімери і клітина, 2002)
Гени срх та dnrl (кодують P-450-вмісний фермент, що гідроксилює даунорубіцин (DNR) з утворенням доксорубіцину (DXR), та позитивний активатор транскрипції) S. griseus під сильним промотором гена стійкості до норзіотрицину not S. noursei в складі мультикопійної плазміди pIJ 486 клоновано в штами S. peucetius subsp. caesius ATCC 27952-2 ma S. lividans TK 24. 48-год культури штамів 27952-2 plJ486dnrlcpx⁺, TK 24 pIJ486dnrIcpx⁺ ma DNRr-мутанти штаму 27952-2 (з підвищеним синтезом DXR) утворювали DXR з доданого DNR. У 27952-2 pIJ486dnrIcpxr зростав синтез антрациклінів, DNR та DXR. Проте ефективність перетворення та концентрація P-450-вмісного ферменту найвищі серед DNRT-мутантів. Стійкість DNR1-мутантів до DNR зумовлена не лише функціонуванням генів резистентності, але й ферментативним перетворенням більш токсичної для штаму сполуки DNR в менш токсичну DXR. Це дозволяє отримувати більш дорогий та терапевтично цінніший антибіотик DXR з його попередника (DNR).