Фізіологічне значення дезінтеграції структурових доменів ядерної ДНК: свідчення невипадкового розщеплення доменів ДНК - Солов'ян, В.Т.; Андреев, І.О. (Биополимеры и клетка, 1995)
В роботі досліджували характер крупноблочної фрагментації у тканинах рослин з різним проліферативним статусом і ступенем диференціювання, а також у культурі лімфобластоїдних клітин людини у відсутності сироватки. Показано, що для тканин у стані спокою або диференційованих тканин характерно посилене формування великих фрагментів. При цьому разщеплені домени ядерної ДНК відрізняються від нерозщеплених за складом геномних послідовностей. Культивування лімфобластоїдних клітин у середовищі без сироватки супроводжується прогресивним зростанням крупноблочної фрагментації, яка швидко зменшується в залежності від додавання сироватки. Крім того, транзитне посилення крупноблрчної фрагментації викликає зміну локалізації послідовностей у розщеплених доменах. Отримані результати вказують на те, що модифікація нативності доменів ядерної ДНК, яка проявляється у різному характері крупноблочної фрагментації, може являти собою специфічну геномну реакцію, що супроводжується фізіологічними змінами, які відбуваються у клітинах, і мати відношення до перепрограмування геномної експресії.