Ультрафіолетові спектри піримідинових основ і нуклеозидів у контексті метилзаміщення та взаємодії з карбоксильною групою амінокислот - Степанюгін, А.В.; Коломієць, І.М.; Потягайло, А.Л.; Самійленко, С.П.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2003)
У зневодненому ДМСО досліджено УФ спектри піримідинових нуклеотидних основу нуклеозидів, низки їхніх похідних та аналогів. Простежено вплив на УФ спектри взаємодії з нейтральною та депротонованою формами карбоксильної групи амінокислот Встановлено, що метилювання 1-го та 5-го положень піримідинових основ спричиняє батохромний зсув максимуму смуги поглинання від 5 до 12 нм. Показано, шр Cyt та більшість його похідних, за винятком m3Cyt та isoCyt, специфічно взаємодіють з нейтральною карбоксильною групою. Для Ura, Thy та їхніх twxidnux, крім chx1Ura, s2Ura і dU, характерною є взаємодія лише з депротонованою карбоксильною групою. Зроблено висновок про те, що заміщення 1-го положення піримідинових основ супроводжується падінням комплексотвірної здатності з обома формами карбоксильної групи, а заміщення 5-го положення підсилює взаємодію з нейтральною карбоксильною групою та послаблює взаємодію з карбоксилат-іоном. Обговорюється біологічна значущість отриманих результатів.