Фенотипи Drosophila melanogaster, зумовлені порушеннями функціонування дистрофіну та дистроглікану - Рішко, В.М.; Голуб, Н.Я.; Черник, Я.І. (Вiopolymers and Cell, 2011)
Основні компоненти дистрофін-глікопротеїнового комплексу – дистрофін і дистроглікан – необхідні для нормальної життєдіяльності D. melanogaster упродовж усього онтогенезу. Мутації в генах цих білків спричиняють різні фенотипи, серед проявів яких є ознаки, характерні для м’язової дистрофії людини. Крім того, описано низку відмінних фенотипів, вивчення яких проливає світло на розуміння перебігу різних патологій, дає змогу виявляти нові компоненти у складі дистрофін-глікопротеїнового комплексу та нові регуляторні білки, що впливають на функціонування цього комплексу. Таким чином, на основі генетичного об’єкта D. melanogaster створено хорошу модельну систему для вивчення міопатій людини. Ключові слова: Drosophila melanogaster, дистрофін-глікопротеїновий комплекс, м’язові дистрофії, експресія дистрофіну (дистроглікану).