Дослідження можливої ролі поліморфізму генів системи детоксикації та коагуляції крові у патогенезі втрати вагітності - Татарський, П.Ф.; Кучеренко, А.М.; Хажиленко, К.Г.; Зінченко, В.М.; Ільїн, І.Є.; Лівшиць, Л.А. (Вiopolymers and Cell, 2011)
Мета. Дослідити асоціацію поліморфних варіантів генів ферментів першої CYP1A1 (T6235C) та другої GSTM1 («0»), GSTT1 («0») і GSTP1 (A313G) фаз системи детоксикації, а також поліморфних варіантів генів білків системи коагуляції крові F2 (G20210A), F5 (G1691A) і системи обміну фолатів MTHFR (C677T) з патогенезом, що обумовлює втрату вагітності. Методи. Поліморфні варіанти вивчали за допомогою ПЛР та ПДРФ-аналізу у 86 здорових індивідів та 109 пацієнток з втратою вагітності. Результати. «Несприятливі» поліморфні варіанти генів GSTP1 (313G) і CYP1A1 (6235C) частіше спостерігали серед пацієнток з втратою вагітності порівняно з контрольною групою. Висновки. Передбачається, що поліморфний варіант 313G гена GSTP1 може бути фактором спадкової схильності до втрати вагітності. Ключові слова: втрата вагітності, система детоксикації, система коагуляції крові, поліморфізм ДНК.