Трансформаційний підхід типу «модель-модель» для реалізації байєсівських механізмів інтелектуального аналізу даних - Парасюк, І.М.; Єршов, С.В.; Алєксєєнко, О.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Розглядається трансформаційний підхід типу «модель-модель» до створення Байєсівських механізмів інтелектуального аналізу даних заснований на методі шаблонів. Запропоновано формалізацію даного підходу за допомогою логіки предикатів першого порядку з метою його автоматизації. Розроблені узагальнена модель Байєсівського механізму інтелектуального аналізу даних, концептуальні схеми механізму автоматизованої трансформації типу «модель-модель» з використанням логіки предикатів та мови OCL (мова об’єктних обмежень). Наведено приклад трансформації узагальненої моделі в уточнену.