Функціональні та регуляторні особливості кінази рибосомного білка S6 типу β - Вальовка, Т.Й.; Філоненко, В.В.; Пальчевський, С.С.; Великий, М.М.; Дробот, Л.Б.; Вотерфілд, М.; Мацука, Г.Х.; Гут, І.Т. (Биополимеры и клетка, 1999)
Нещодавно клоновано нову форму кінази рибосомного білка S6, названу p70Sb кіназа β, амінокислотна послідовність якої має високий ступінь гомології з відомою p70S6 кіназою α. В роботі представлено результати порівняльного аналізу кінетики активації сироваткою α2- і β2-форм S6 кінази, експресованих у клітинах НЕК293. Виявлені відмінності вказують на різний в часовому відношенні прояв їхньої функціональної активності in vivo. Інкубація трансфікованих клітин з імуносупресором рапаміцшюм пригнічує індуковану сироваткою активацію як р70α2, так і p70β2 кіназ. Пригнічення р70β2 відбувається за низьких концентрацій рапаміцину. Одночасно β2-форма кінази є менш чутливою до високих концентрацій інгібітора у порівнянні з р70α2. Отримані дані дозволяють припустити існування диференційних механізмів модуляції сигнальних шляхів, що опосередковують активацію α- і β-форм S6 кінази.