Виділення і очищення ізоакцепторних форм тPHK₁Ser і тPHK₂Ser із Thermus thermophilus - Крикливий, І.А.; Коваленко, О.П.; Гудзера, О.Й.; Яремчук, Г.Д.; Тукало, М.А. (Біополімери і клітина, 2006)
Серинова аміноацилювальна система є унікальною в тому розумінні, що це єдина система, де синтетаза 2-го структурного класу впізнає тРНК з довгою варіабельною гілкою (тРНК 2-го типу), що становить особливий інтерес для вивчення механізмів упізнавання тРНК відповідною аміноацил-тРНК синтетазою. Викладено методичні підходи до отримання високоочищених ізоакцепторних тPHK₁Ser і тPHK₂Ser з екстремального термофіла Т. thermophilus у міліграмових кількостях, необхідних для структурних досліджень. Розроблений метод очищення тPHKSer включає хроматографію на бензоїльованій ДЕАЕ-целюлозі і високоефективну рідинну хроматографію на аніонообмінній колонці Spherogel TSK DEAE 5PW та оберненофазовій колоці Ultrapore С8 з використанням обладнання HPLC.