Генетичний поліморфізм сомаклональних ліній кукурудзи, отриманих від лінії Р346 - Майданюк, Д.М.; Андрєєв, І.О.; Спірідонова, К.В.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2007)
Методом RAPD-аналізу встановлено відмінності між інбредною лінією Р346 і п’ятьма сомаклональними лініями кукурудзи Zea mays, отриманими з неї через культуру тканин in vitro: УКЧ-5, УКЧ-6, УКЧ-7, УКЧ-8 і УКЧ-9. Показано, що сомаклональні лінії різняться між собою за значеннями генетичних відстаней від вихідної лінії Р346, а також за рівнем внутрішньолінійної гетерогенності. Між цими показниками спостерігається позитивний взаємозв’язок. Частина поліморфних ампліконів, що відрізняють сомаклональні лінії від вихідної лінії, виявилися спільними для кількох з них. Отримані дані поряд з результатами проведеного раніше вивчення окремих фенотипових селекційно-генетичних ознак ще раз продемонстрували, що застосування культури тканин in vitro в поєднанні з відповідними методами добору дозволяє отримувати бажані генетичні зміни.