Характеристика генів зі зниженою експресією у гліомах людини – потенційних пухлиносупресорних генів - Дмитренко, В.В.; Бойко, О.І.; Шостак, К.О.; Вітак, Н.Я.; Букрєєва, Т.В.; Розуменко, В.Д.; Шамаєв, М.І.; Зозуля, Ю.П.; Кавсан, В.М. (Біополімери і клітина, 2007)
У результаті порівняння профілів експресії генів у нормальному головному мозку і гліобластомі з використанням бази даних серійногo аналізу генної експресії (Serial Analysis of Gene Expression, SAGE) виявлено 129 генів з більш ніж п’ятиразовою зміною рівня експресії (P 0,05) у гліобластомі, з яких 85 генів – зі зниженою експресією. У дифузній та анапластичній астроцитомах кількість генів із зниженою в п’ять разів експресією менша. Лише для дев’яти генів п’ятиразове зниження експресії відбувається в дифузних астроцитомах і виявляється приблизно на такому ж рівні в анапластичних астроцитомах і в гліобластомах. Для переважної більшості інактивованих генів рівень експресії знижується в дифузних астроцитомах і послідовно зменшується на подальших стадіях злоякісної прогресії астроцитом, причому в гліобластомах – найзлоякіснішому прояві гліальних пухлин – експресія деяких генів дуже низька або зовсім відсутня. Нозерн-гібридизація і ЗТ-ПЛР (зворотна транскрипція–полімеразна ланцюгова реакція) підтвердили знижену експресію в гліобластомах довільно відібраних генів. Деякі описані в цій роботі гени можуть кодувати пухлинні супресори і їхня зниженa експресія, очевидно, відіграє важливу роль в ініціації і прогресії гліом людини.