Пептидоглікан Staphylococcus aureus та його імунобіологічні властивості - Позур, В.В.; Сківка, Л.М.; Потебня, Г.П. (Біополімери і клітина, 2008)
Субклітинні компоненти та метаболіти бактеріальних клітин – потужні біологічно активні субстанції, які характеризуються імуномодулюючими та ад’ювантними властивостями. Пептидоглікан (муреїн) – головний універсальний та невід’ємний компонент клітинної стінки фактично усіх бактерій. Муреїн і його похідні муропептиди вважаються потенційними факторами вірулентності бактерій. Пептидоглікани різних бактерій відрізняються за своєю структурою, однак усі вони відсутні на поверхні еукаріотних клітин і тому є гарною мішенню для імунної системи. Представлено узагальнені дані щодо структурних особливостей пептидоглікану S. aureus та його впливу на імунну систему.