Дослідження інфрачервоного спектра молекули Fe(II)-порфіну в різних спінових станах квантово-хімічним методом функціоналу густини - Мінаєв, Б.П.; Мінаєв, О.Б.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2007)
Квантово-хімічним методом теорії функціоналу густини розраховано інфрачервоний (ІЧ) спектр поглинання молекули Fe(ІІ)-порфіну для синглетного, триплетного та квінтетного спінових станів. Для оптимізації геометрії і розрахунку ІЧ спектра молекули використано необмежений за спіном функціонал UB3LYP у базисі 6-311G. Показано, що квінтетний стан 5В2g симетрії D₂h є основним. Для триплетного стану з низькою енергією ³A₂g і синглетного стану з високою енергією ¹A₁g , які мають симетрію D₄h, ІЧ спектри досліджено в точковій групі симетрії D₂h. Проаналізовано усі активні в ІЧ спектрі коливальні моди. У квінтетному стані низькочастотні неплощинні коливальні моди з великим зміщенням іона Fe(ІІ) мають різні інтенсивності і частотні зміщення порівняно з синглетним і триплетним станами.