Застосування геофізичних і дистанційних методів досліджень трас трубопровідних транспортних систем - Глоба, Р.М.; Зінченко, І.М.; Глоба, Я.М.; Данилов, О.В. (Геоінформатика, 2017)
Запропоновано використання комплексу геофізичних і дистанційних досліджень для інженерних вишукувань при проектуванні та експлуатації лінійних підземних споруд трубопровідного транспорту. Розкрито ефективність комплексного застосування геофізичних методів і дистанційного моніторингу в разі обґрунтування заходів захисту трубопровідних транспортних систем від впливу природних і техногенних процесів. Показано використання дистанційних даних з комплексом традиційних методів електрометрії на таких складних і відповідальних інженерних спорудах, як трубопровідні транспортні системи. Наведено використання дистанційного моніторингу для дослідження ділянок можливих місць витоків рідкого або газоподібного наповнювача через пошкодження в трубопроводах, а також для визначення можливих ділянок корозії на трубопровідних транспортних системах методами електророзвідки — ВЕЗ (вертикальне електричне зондування), “віддаленого електрода”, вимірювання градієнт-потенціалу і СЕП (симетричне електричне профілювання) та дистанційним методом моніторингу.