Динаміка клітинних популяцій Rauwolfia serpentina Benth. за різних умов культивування in vitro - Парнікоза, І.Ю.; Мірюта, Н.Ю.; Ал-Аммурі, Ю.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2008)
Досліджено динаміку клітинних популяцій високопродуктивного штаму К-27 R. serpentina – продуцента протиаритмічного алкалоїду аймаліну – за різних умов вирощування (поверхневе, глибинне) на середовищах з неоднаковим вмістом сахарози та мінеральних компонентів. Вивчали зміну чисельності клітин за відносним вмістом ДНК та площею ядерця, а також залежність питомих швидкостей показників продуктивності (накопичення біомаси та індолінових алкалоїдів) від внеску динаміки окремих субпопуляцій клітин. Проаналізовано особливості мінливості структури клітинних популяцій за обома показниками в різних умовах вирощування. Для їхнього опису використано термодинамічний підхід, який полягає у визначенні методом парної лінійної регресії особливостей зміни потоків накопичення біомаси, трахеїд та алкалоїдів залежно від внеску біологічних сил – динаміки субпопуляцій клітин з різним відносним вмістом ДНК та площею ядерця.