Субклітинна локалізація S6K1 і S6K2 форм кінази рибосомного білка S6 у тиреоцитах щурів за умов дво- та тривимірної культури - Хоруженко, А.І.; Чередник, О.В.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2008)
За умов моношарової культури тиреоцитів щура відбувається внутрішньоклітинний перерозподіл S6K1/2, які поряд з цитоплазмою детектуються у ядрах клітин. Метою роботи було дослідити зв’язок між активацією процесів міграції, проліферації, втрати фолікулярної організації тиреоцитів за різних умов культивування та субклітинною локалізацією S6K1/2. Виявлено загальне зростання вмісту S6K1/2 у проліферуючих клітинах. У тиреоцитах, культивованих у вигляді фолікулів, внутрішньоклітинна локалізація S6K1/2 не змінюється відносно нормальної тканини. Субклітинну релокалізацію S6K1/2 відзначено лише для окремої популяції клітин, що за певних причин втратили фолікулярну організацію і відповідно функціональну активність. Отже, зміна субклітинної локалізації S6K1/2 у культивованих тиреоцитах безпосередньо пов’язана зі зміною рівня диференціації на відміну від проліферації та міграції цих клітин.