Сомаклональна мінливість Ungernia victoris: необхідність комплексного генетичного аналізу - Бублик, О.М.; Андрєєв, І.О.; Спірідонова, К.В.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2008)
Аналіз п’яти клітинних ліній U. vіctorіs спільного походження, вирощуваних протягом 10 років, виявив міксоплоїдію, значний ступінь поліплоїдизації клітин, кількісні і якісні зміни окремих RAPD-фрагментів. Закономірностей при групуванні клітинних ліній залежно від складу середовища або історії вирощування не спостерігалося. Оскільки зміни рівня плоїдності не завжди супроводжуються появою RAPD-поліморфізму і навпаки, щоб надійніше і повніше визначити сомаклональні зміни, рекомендується одночасне застосування цитогенетичного та молекулярно-генетичного методів.