Нанодисперсні ZnO-MoO₃ каталізатори селективного окиснення етанолу, синтезовані нетрадиційними методами - Сачук, О.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Встановлено основні особливості перетворень в оксидній ZnO—MoO₃ = 1 : 1 композиції під дією ультразвукової і механохімічної обробки. У модифікованих зразках виявлено зміну кристалічної структури оксидів, морфології їх поверхні, поруватої структури та розміру частинок (до 13 нм), що стимулює утворення нових сполук безпосередньо в процесі механохімічної та ульразвукової обробки. Показана можливість простого одержання нанодисперсних α- і β-фаз молібдату цинку ZnMoO₄ у вигляді голок і стрижнів у процесі ультразвукової та механохімічної активації відповідно й ефективність застосування цих нетрадиційних методів для синтезу високоактивних та селективних цинк-молібденових каталізаторів. Встановлена висока каталітична активність синтезованих зразків у реакції селективного окиснення етанолу до оцтового альдегіду при 205 °С з максимальним виходом за цим продуктом 94—96 %.