Адсорбція барвників різної природи на пористих сорбентах на основі полівінілформалю - Сірик, О.О.; Самченко, Ю.М.; Полторацька, Т.П.; Крикля, С.О.; Трохимчук, А.К. (Доповіді НАН України, 2019)
Синтезовано високопористий губчатий полімер на основі полівінілформалю (ПВФ), а також наповнені композитні сорбенти на його основі з добавками вуглецевих нанотрубок, лапоніту та амінопропілаеросилу. Вивчено закономірності сорбції барвників різної природи (катіонного — метиловий фіолетовий, аніонного — азорубін та неіоногенного — нігрозин) на отриманих сорбентах. Встановлено залежність степеня сорбції барвників від рН розчину: азорубін вилучається при рН < 4, а метиловий фіолетовий при рН > 4. Час досягнення адсорбційної рівноваги для усіх сорбентів при сорбції барвників становить 15—30 хв. Найвищу сорбційну ємність щодо азорубіну та нігрозину має ПВФ, наповнений амінопропілаеросилом (11,4 та 7,1 мг/г відповідно), а метилового фіолетового — ненаповнений ПВФ (5,0 мг/г). Кінетика адсорбції описується моделлю псевдодругого порядку. Для опису адсорбції метилового фіолетового на усіх сорбентах найкраще підходить теоретична модель ізотерм Ленгмюра, а у випадку нігрозину — модель Фрейндліха. Моделі Ленгмюра також краще підпорядковується адсорбція азорубіну на чистому ПВФ та ПВФ, наповненому амінопропілаеросилом, моделі Фрейндліха — на ПФВ, наповнених вуглецевими нанотрубками та лапонітом.