Властивості низькомолекулярних каротоворицинів, виділених з природних ізолятів Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum - Максименко, Л.О.; Горб, Т.Ю. (Доповіді НАН України, 2019)
Коліциноподібні каротоворицини (CCTV), одержані індукцією налідиксовою кислотою з природних ізолятів Pectobacterium carotovorum subsp. сarotovorum, виявлених у різних областях України, відрізняються за ступенем кілерної дії відносно індикаторних бактерій P. carotovorum та Escherichia coli. ССТV, виділені з сумарних фракцій P. carotovorum J2 та природних ізолятів бактерій з різних областей України, мали однаковий набір білків з молекулярними масами 18, 20, 24, 30, 46, 54 кДа. В результаті очищення на колонці з ДЕАЕ- сефарозою отримані фракції каротоворицинів, які складалися з пептидів з молекулярними масами 18, 24, 30, 38 кДа; вони не втрачали кілерної активності. За допомогою імуноблотингу з використанням антисироватки у складі низькомолекулярних каротоворицинів і бактеріофага ZF40 виявлені серологічно споріднені білкові компоненти з молекулярними масами близько 10, 11, 18 і 20 кДа. Встановлено, що каротоворицини містять також не ідентичні, але серологічно споріднені з ZF40 білки.