π-Електронна афінність азотистих основ нуклеїнових кислот - Оберніхіна, Н.В.; Ніколаєв, Р.O.; Качковський, О.Д.; Ткачук, З.Ю. (Доповіді НАН України, 2019)
Досліджено відносне розташування фронтальних молекулярних орбіталей азотистих основ нуклеїнових кис лот, пов'язане з їх донорно-акцепторними властивостями як фундаментальною характеристикою спряжених молекул. Для кількісної квантово-хімічної оцінки донорно-акцепторних властивостей пуринових та піримідинових основ запропоновано індекс ϕ₀, за яким визначається зсув енергетичних рівнів відносно збалансованої системи. Азотисті основи розділені строго на дві групи: переважно донори — пуринові основи (ϕ₀ > 0,5) і переважно акцептори — піримідинові основи (ϕ₀ < 0,5). Енергії молекулярних орбіталей оцінені як експериментально, так і квантово-хімічно. Різниця показників ϕ₀ — здатність азотистих основ утворювати стабільні π-електронні комплекси.