Тенденції розвитку спеціальної електрометалургії титану в Україні (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 13 березня 2019 року) - Ахонін, С.В. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді наведено огляд розвитку металургії титану в Україні, яка є однією з п'яти країн світу, що мають повний цикл виробництва титану: від видобутку руди до виготовлення напівфабрикатів. Металургійне виробництво зливків титану в Україні засновано на вітчизняній технології електронно-променевої плавки, яка гарантує високу якість зливків масою до 20 т та забезпечує високі техніко-економічні показники процесу плавки. Наведено результати досліджень зі створення нових титанових сплавів з підвищеними експлуатаційними характеристиками. Розглянуто основні напрями подальшого розвитку титанової промисловості, пов’язані з організацією на підприємствах України конкурентоспроможного на світових ринках виробництва напівфабрикатів титанових сплавів: поковок, прутків, труб, а також титанових порошків і дротів, які є вихідними матеріалами для перспективних адитивних технологій 3D-друку.