Трансформація різдвяного сюжету в декламації Памва Беринди - Савенко, О. (Слово і Час, 2016)
У статті розглядається різдвяна декламація українського поета і друкаря Памва Беринди, видана у Львові 1616 р. Висвітлено особливості літературної трансформації канонічного різдвяного сюжету, вказано на засоби його опрацювання – алюзія, ремінісценція, переказ. Доведено, що у декламації наявні як новозавітні, так і апокрифічні елементи віршованого тексту.