"Художник" Тараса Шевченка і російські повісті 1830 - 1840-х років про образотворче мистецтво - Боронь, О. (Слово і Час, 2016)
Повість Т. Шевченка “Художник” розглянуто в контексті тематичної групи російських повістей 1830-1840-х рр. про образотворче мистецтво. Простежено численні типологічні паралелі та відмінності у трактуванні схожої тематики. Висловлено припущення про вплив повісті Д. Григоровича “Невдале життя” на Шевченків твір.